- Glad vi ikke ble med i sammenslåingen

19.05.2019

Senterpartiets ordførerkandidat i Rakkestad, Karoline Fjeldstad, er helt trygg på at rakstingene tok det rette valget da de sa nei til å bli en del av en stor kommune. - Tjenester flyttes og økonomien skjerpes. Det er ingen selvfølge at det blir bedre i store kommuner, sier Fjeldstad.

Rakkestad kommune hadde samtaler med alle sine nabokommuner da kommunereformen startet. Et av alternativene var å gå i dialog med Eidsberg, Marker og Trøgstad, det ble utarbeidet grunnlagsdokumenter både for denne konstellasjonen og for en sammenslåing med Sarpsborg. Kun SP og AP stemte for at Rakkestad skulle bestå som egen kommune.

- Vi er både nøkterne og offensive her i Rakkestad. Vi bygger skoler der folk bor, vi satser bredt med ny kulturskole og nytt sykehjem. Det koster, men vi har likevel klart å bygge opp et disposisjonsfond på 100 millioner de siste årene. Jeg tror ikke rakstingene hadde fått det bedre om vi hadde blitt en utkant i den større kommune, sier ordførerkandidaten.

Hun følger nøye med på hva som skjer i de fem kommunene som skal bli til nye Indre Østfold kommune den 1.1.2020. Sp-profilen er ikke bare imponert.

- Indre Østfold kommune har mye bra med seg. Det er mange flinke folk som kommer til å gjøre sitt ytterste for at innbyggerne skal ha gode tilbud. Men det er ikke til å stikke under en stol at sentraliseringen kommer til å merkes. Jeg ser at sentrale Høyre-folk i Askim snakker om "regionbyen" Askim og at det blir kamp om hvor næringsutviklingen i den nye kommunen skal skje. De som bor i Eidsberg og Trøgstad kommer til å merke det hvis de blåblå får makta i den nye kommunen. Da er det Askim som gjelder. Kampen om grendeskoler i Eidsberg blir det interessant å følge med på, sier Fjeldstad.

I Rakkestad investeres det tungt på mange områder. All verdiskapning skjer lokalt. Fjeldstad mener det er den beste garantien hun kan gi hvis hun blir ordfører etter valget.

- Jeg kunne ikke sett velgerne i øynene hvis jeg vurderte å gå for å legge ned kommunen vår. Vi kommer til å kjempe beinhardt mot all form for sentralisering og flytting av tjenester. Jeg har venner i de små kommunene i Indre Østfold som ikke vet hvor tjenestene havner de neste årene. Selv om det er korte avstander handler dette til syvende og sist om trygghet, trivsel og nærhet. Noen sier at kommunereformen handler om robuste kommuner. Jeg tror disse kommunene blir topptunge, fjerne og lite tilgjengelige for folk flest. Ja, jeg ser alle gode intensjoner, men når regnskapet gjøres opp etter tre-fire år, tror jeg innbyggerne kommer til å savne det de hadde, sier hun.

Senterpartiets ordførerkandidat er også styreleder i Rakkestad Energi. Selskapet har gitt kommunen millioner i avkastning over flere år. Fjeldstad mener lokalt eierskap og lokal styring betyr mye for innbyggerne.

- Rakkestad er ingen liten kommune. Vi har over 8.000 innbyggere. De siste årene er det bygget mer enn 500 nye boliger her. Det går så det suser. Det er veldig morsomt å drive politikk i en kommune hvor vi er så tett på brukerne og setter dagsorden for utviklingen. Jeg er spent på hvordan lokaldemokratiet i Indre Østfold vil utvikle seg de neste årene, sier hun.

Kommunereformen legger til grunn at lokaldemokratiet vil styrkes. Det har ikke Fjeldstad mye tro på.

- Jeg har stor sans for Eidsberg-ordfører Erik Unaas, selv om han er Høyre-mann. Han er så nær sine innbyggere som det går an å komme. Det har vært en kjempestyrke for Eidsberg, han har virkelig satt Mysen på kartet. Jeg er spent på hvor mye trykk det blir igjen på steder som Mysen når kommunen legges ned.